Mitä meditaatio on?

Päivitetty:

Katkelmia Sri Chinmoyn kirjoituksista

Mitä meditaation aikana tapahtuu?

Meditaation aikana teemme mielemme tyyneksi ja hiljaiseksi – vailla ajatuksia. Tuolloin meidän täytyy olla täysin tietoisia saapuvista ajatuksista emmekä saa sallia mieleemme joutavia ajatuksia. Mieli on tyhjä ja rauhallinen; siellä ei ole hyviä eikä pahoja ajatuksia, ei mitään. Koko olemuksestamme tulee tyhjä astia. Kun tämä astia on aivan tyhjä, sisäinen olemuksemme pystyy rukoilemaan, että ääretön Rauha, Valo ja Autuus tulisivat täyttämään tämän astian. Tämä on meditaatiota.

Meditaatio on kuin laskeutumista meren pohjaan, missä kaikki on tyyntä ja rauhallista. Meren pinnalla saattaa olla suuri määrä aaltoja, mutta ne eivät vaikuta pinnan alla olevaan mereen. Syvimmissä syvyyksissään meri on pelkkää hiljaisuutta. Kun aloitamme meditaation, yritämme aluksi saavuttaa oman sisäisen olemuksemme, todellisen olemuksemme – toisin sanoen, meren pohjan. Kun sitten aaltoja saapuu ulkomaailmasta, ne eivät vaikuta meihin. Pelko, epäily, huoli ja kaikki maallinen sekamelska huuhtoutuvat pois, koska sisimmässämme on pelkkää rauhaa. Ajatukset eivät tuota meille harmia, koska mielemme on pelkkää rauhaa, pelkkää hiljaisuutta, ykseyttä. Kuten kalat, ajatukset hyppivät ja uivat mutta eivät jätä jälkiä veteen. Joten kun olemme korkeimmassa meditaatiossa, tunnemme olevamme meri, ja meren eläimet eivät voi vaikuttaa meihin. Tunnemme olevamme taivas, ja mitkään ohilentävät linnut eivät voi vaikuttaa meihin. Mielemme on taivas ja sydämemme on ääretön meri. Tämä on meditaatiota.

Mitä hyötyä saamme meditaatiosta?

Jokainen haluaa täyttymyksen, jokainen haluaa onnellisuutta. Ilman onnellisuutta emme kykene elämään maan päällä. Monimiljonääri, rikas ihminen on onneton, koska hänen rahansa eivät tuo hänelle tyydytystä tai onnellisuutta. Ilman onnellisuutta hän pysyy onnettomana. Miksi haluamme olla onnellisia? Koska haluamme saavuttaa täyttymyksen.

Meditaatio tarjoaa meille kaksi asiaa: itsehallinnan ja itsemuuntamisen. Nämä kaksi kulkevat käsi kädessä. Kun meditoimme, otamme itsehallinnan ensiaskeleet ja kun saavutamme itsehallinnan, huomaamme, ettemme pysty vaalimaan inhottavia tai epäpyhiä ajatuksia; emme kykene enää jäämään tietämättömyyden sisään.

Jos haluamme saavuttaa aitoa rauhaa, aitoa iloa, aitoa rakkautta, niin meidän täytyy harjoittaa meditaatiota. Jokapäiväisessä elämässä tuntemamme ns. rauha tarkoittaa viiden minuutin rauhaa kymmenen tuntia kestäneiden huolien, levottomuuden ja turhautumisen jälkeen… Saavutamme pyhää rauhaa meditaation kautta. Jos meditoimme 15 minuuttia ja koemme rauhaa vaikka vain minuutin ajan, tämä yhden minuutin kestävä rauha, jos se on todellista rauhaa, kyllästää koko päivämme. Jos olemme aamulla meditoineet kello kuusi, illalla tunnemme yhä sisäistä rauhaa, sisäistä iloa, sisäistä valoa.

Kuinka usein ja kuinka pitkään pitäisi meditoida?

Jos seuraatte henkistä polkua, teidän pitäisi meditoida vähintään kerran päivässä. On parasta meditoida aikaisin aamulla, kun ilmapiiri on tyyni ja rauhallinen.

Alussa teidän ei tulisi edes ajatella meditaatiota. Yrittäkää pelkästään varata päivästä tietty hetki, jolloin yritätte olla tyyni ja rauhallinen ja tuntea, että nämä viisi minuuttia kuuluvat omalle sisäiselle itsellenne eikä kenellekään muulle. Säännöllisyys on äärimmäisen tärkeää. Tarvitaan säännöllistä harjoitusta säännölliseen aikaan.

Sopivan tilan luominen

Kun meditoitte kotona, teidän tulisi varata huoneestanne nurkka, joka on ehdottoman puhdas ja pyhitetty pyhä paikka, jota käytätte vain meditoimiseen. Päivittäinen meditaatio on parasta suorittaa yksin. Ennen meditaation aloittamista on hyödyllistä käydä suihkussa tai kylvyssä. On myös suositeltavaa käyttää puhtaita ja keveitä vaatteita.

Suitsukkeiden ja kynttilöiden polttaminen sekä tuoreiden kukkien pitäminen edessänne ovat myös avuksi. Ulkoinen kukka muistuttaa teitä sydämessänne olevasta sisäisestä kukasta. Kun tunnette suitsukkeen tuoksun, saatte inspiraatiota ja puhtautta, jotka voitte lisätä sisäisten aarteittenne joukkoon. Kun näette ulkoisen liekin, tunnette välittömästi, kuinka sisäinen liekkinne kohoaa ylös, ylemmäksi, ylimmäksi.

Aloittakaa keskittymällä

Vasta-alkajan on hyvä aloittaa keskittymisharjoituksilla. Muutoin sillä hetkellä kun yritätte rauhoittaa ja tyhjentää mielenne, miljoonat epämiellyttävät ajatukset täyttävät mielenne ettekä pysty meditoimaan edes yhden sekunnin vertaa. Keskittymisen aikana annatte haasteen niille väärille ajatuksille, jotka yrittävät tunkeutua tietoisuuteenne. Joten aluksi on hyvä harjoitella vain keskittymistä muutaman minuutin ajan. Muutaman viikon tai kuukauden kuluttua voitte sitten yrittää meditoimista.

Jos haluatte kehittää keskittymisen voimaa, niin tässä on yksi harjoitus, jota voitte kokeilla. Peskää ensiksi kunnolla kasvonne ja silmänne kylmällä vedellä. Tehkää sitten valkoiselle paperille musta piste ja kiinnittäkää paperi seinään silmien korkeudelle. Seisokaa noin 25 cm:n päässä ja keskittykää pisteeseen. Muutaman minuutin kuluttua yrittäkää tuntea, että kun hengitätte sisään, hengityksenne itse asiassa tulee pisteestä ja että myös piste hengittää sisään niin, että se saa hengityksensä teiltä. Yrittäkää tuntea, että on olemassa kaksi henkilöä: te ja musta piste. Teidän hengityksenne tulee pisteestä ja pisteen hengitys tulee teiltä.

Miten meditaation aikana pitäisi istua?

Meditaation aikana on tärkeää pitää selkäranka suorana ja keho rentoutuneena. Huomaatte, että sisäinen olemuksenne ohjaa teidät spontaanisti mukavaan asentoon, minkä jälkeen teidän tehtävänänne on pysyä siinä. Jotkut etsijät mielellään meditoivat makuuasennossa, mutta se ei ole suositeltavaa. Saatatte siirtyä unten maille tai johonkin sisäiseen horrokseen.

Toisaalta lootusasento, joka on edistyksellinen jooga-asento, ei ole lainkaan välttämätön hyvän meditaation kannalta. Monet ihmiset meditoivat erittäin hyvin tuolilla istuen.

Oikea hengitystapa

Oikea hengitystapa on meditaation kannalta erittäin tärkeä. Yrittäkää hengittää sisään niin hitaasti ja hiljaisesti kuin mahdollista. Jos joku asettaisi nenänne eteen pienen langanpätkän, se ei värähtäisi lainkaan. Kun hengitätte ulos, yrittäkää tehdä se vielä hitaammin. Jos mahdollista, pitäkää pieni tauko uloshengityksen ja seuraavan sisäänhengityksen välillä. Jos pystytte, niin pidättäkää hengitystänne muutaman sekunnin ajan. Mutta jos se on vaikeaa, älkää tehkö niin. Älkää koskaan tehkö mitään, joka vahingoittaa elimistöänne tai hengityselimiänne.

Meditointi sydämessä

Jos meditoitte sydämessä, meditoitte siellä, missä sielu asuu. On totta, että sielun valo ja tietoisuus läpäisevät koko olemuksen, mutta on olemassa erityinen paikka, jossa sielu suurimman osan ajasta asuu, ja se on sydämessä. Jos haluatte saavuttaa valaistumisen, tulee teidän saada se sielusta, joka on sydämen sisässä. Kun tiedätte, mitä haluatte ja mistä sen löydätte, on järkevää mennä siihen paikkaan. Muutoin on kuin menisitte rautakauppaan ostamaan ruokatavaroita.

On valtava ero sen välillä, mitä voitte saavuttaa mielestä ja mitä voitte saavuttaa sydämestä. Mieli on rajallinen, sydän on rajaton. Syvällä sisimmässänne olette ääretöntä rauhaa, valoa ja autuutta. Rajallisen määrän saavuttaminen on helppo tehtävä. Mielessä meditointi voi antaa sen teille. Voitte saada kuitenkin äärettömästi enemmän, jos meditoitte sydämessä.

Enimmillään voitte mielestä saada inspiraatiota, joka sinänsä on rajallista. Todellista kaipuuta varten teidän täytyy mennä sydämeen. Kaipuu on peräisin sydämestä, sillä sielun valo on aina siellä. Kun meditoitte sydämessä, ette saavuta ainoastaan henkistä kaipuuta, vaan saatte myös tuon kaipuun toteutumisen hedelmät: sielun äärettömän rauhan, valon ja autuuden.

Mistä tiedän, olenko meditoinut hyvin?

Jos meditoitte kunnolla, koette spontaania sisäistä iloa. Kukaan ei ole tuonut teille hyviä uutisia, kukaan ei ole antanut teille lahjoja, kukaan ei ole osoittanut teille kiitollisuutta tai ihailua, kukaan ei ole tehnyt hyväksenne mitään, mutta silti koette sisäisen ilon tunteen. Jos näin tapahtuu, tiedätte, että meditoitte kunnolla.

On myös toinen tapa tietää. Jos todellakin saavutte korkeammalle tasolle, tunnette, kuinka kehonne tulee hyvin kevyeksi. Vaikka teillä ei ole siipiä, tunnette melkein voivanne lentää. Itse asiassa kun olette saavuttaneet hyvin korkean maailman, näette todella sisimmässänne linnun, joka kykenee lentämään aivan yhtä helposti kuin oikeat linnut.

Jos teillä on hyvä tunne maailmaa kohtaan, jos katselette maailmaa rakastavasti sen lukemattomista epätäydellisyyksistä huolimatta, silloin tiedätte meditoineenne hyvin. Jos teillä on dynaaminen tunne juuri meditaation jälkeen; jos tunnette, että olette tulleet maailmaan tekemään jotain ja tullaksenne joksikin – kasvaaksenne Jumalan tarkaksi kuvaksi ja tullaksenne Hänen omistautuneeksi välikappaleekseen – tämä osoittaa, että olette meditoineet hyvin. Kuitenkin helpoin tapa tietää, oletteko meditoineet hyvin, on tuntea, ovatko rauha, valo, rakkaus ja ilo tulleet esille sisimmästänne.